در دنیای امروزی پیچیدگی کارها زیاد شده است و مانند سالیان قبل سادگی کارها وجود ندارد .
قبلا” کارها خیلی راحت تر پیش میرفت و تجزیه و تحلیل پیچیده لازم نداشت. زوایای پنهان کم بود و معادلات خیلی شفاف بود , کارکنان بدنبال یک شغل بودند تا برای امرار معاش مشغول کار شوند و برای خود و جامعه و خانواده مفید باشند.
باگذشت زمان بدلیل تغییر سبک زندگی و کسب و کارها , روابط کارگری و کارفرمایی هم دچار تغییراتی شد.
با ورود تکنولوژی کارهای جدیدی معرفی شدند و باعث شدند کارگران برای انتخاب شغل گزینه های بیشتری داشته باشند و در واقع حق انتخاب برای کارگران و کارمندان ( در کل کارکنان ) سازمان و شرکت ها بوجود آمد .
با این شرایط کارفرمایان و صاحبین کسب و کار بدنبال عوامل انگیزشی هستند که بتوانند در کارگران و کارکنان خود چه قشر تحصیل کرده و یا قشر کارگری , را حفظ نمایند و به حیات کسب و کار خود ادامه دهند . برهمین اساس مهمترین عوامل بی انگیزه شدن کارگران را میتوان به چند دسته تقسیم نمود :
عومل بی انگیزه شدن کارگران
- نداشتن امنیت شغلی : نگرانی از اخراج و بیکار شدن یکی از مهمترین عوامل بی انگیزه شدن کارکنان میباشد.
- شرایط نامطلوب محیط کار : نبود محیط مناسب برای کار , بلحاظ روانی , کاری و رفاهی میتواند از عوامل بی انگیزه شدن کارکنان باشد.
- دستمزد : عدم دستمزد مناسب با کاری که انجام میشود نیزیکی دیگر از عوامل بی انمگیزه شدن نیروی کار است .
- نداشتن فرصت ارتقاء شغلی : خیلی از کارکنان سوای از بجث درآمدی بدنبال ارتقاء شغلی هستند و دوست ندارند دچار روزمرگی شوند , بهمین دلیل تمایل دارند محیط کارشان امکان ارتقاء و رشد برای آنها فراهم نماید , درغیر اینصورت دچار بی انگیزگی شده و بدنبال محیط کار جدید میگردند.
- نوع مدیریت در شرکت : کارکنان برخی مواقع از نوع مدیریت شرکت بدلیل نوع برخوردها و روش های اجرایی و سبک مدیریتی گله مند هستند .
- نبود سیتم ارزیابی عملکرد مناسب : در خیلی از سازمان ها سیتم ارزیابی عملکرد وجود ندارد و یا اگر هست به شیوه نامطلوبی وجود دارد که نمیتواند ارزیابی مناسبی از عملکرد پرسنل داشته باشد و همین امر باعث نارضایتی کارکنان میشود.
- استرس محیط کار : محیط کاری با استرس بالا یکی دیگر از عوامل بی انگیزه شدن کارکنان سازمان میشود . بدلایل مختلف از جمله نداشتن سیستم کاری مناسب , کارها دچار تداخل شده و باعث تنش در مجموعه میشود یا نداشتنن معیارهای مناسب برای کارها و … از جمله عوامل بی انگیزگی کارکنان و کارگران میشود.
درکل مهمترین عومل بی انگیزگی کارکنان و کارگران , عواملی هستند که روی درآمد تاثیر دارند و بر روی مسائل روحی و رانی تاثیرگذارند .
هرچقدر این عوامل دیده شوند میتوانند کارفرمایان با فراهم کردن شرایط محیطی مناسب و سطح درآمدی مطلوب برای کارکنان خود فضای کاری مناسبی ایجاد کنند که هم خواسته های کارفرما و هم خواسته های کارکنان در یک چارچوب مشخص محقق شود و رضایت خاطر هر دو طرف را فراهم نماید .
بهمین دلیل در یک محیط مناسب میتوان به تولید با بهره وری بالا و راندمان تولید مناسب فکر کرد .و قطعا” در یک ساختار مناسب که سیستم کاری مطابق با سیستم سازی استاندارد وجود داشته باشد میتوان انتظار افزایش بهره وری و افزایش راندمان تولید و کاهش ضایعات و کاهش هزینه های تولید و کاهش هزینه های کارخانه را شاهد باشیم .
افزایش بهره وری , افزایش راندمان کاری , کاهش ضایعات رابطه مستقیم با انگیزه کارکنان دارند , هرچقدر کارکنان یک شرکت دچار بی انگیزگی شوند میتواند بر روی بهره وری آنها به همان نسبت تاثیر بگذارد.
ما در گروه مشاوره صنعتی آریانا همراه شما هستیم تا سازمان و شرکت شما را عارضه یابی نموده و عواملی که باعث بی انگیزه شدن کارگران و کارکنان شما میشوند را شناسایی نماییم .
و با ارائه راهکارهای مناسب به همراه شما زمینه های رشد و ارتقاء سازمان و پرسنل شما را فراهم نماییم و باعث شویم مجموعه شما علاوه بر افزایش بهره وری و افزایش راندمان تولید از سطح انگیزشی مناسبی برخوردار شود تا در جذب نیرو و جذب کارگران خط تولید و کارمندان خود موفق عمل کنید و زمینه ساز بستر مناسب برای پیشرفت کارکنان و همچنین کسب و کار خود باشید .
گروه مشاوره صنعتی آریانا , همواره بعنوان مشاور کسب و کار و مشاوره صنعتی در خدمت صنعتگران و صاحبین کسب و کار میباشد , ما همراهی مطمئن برای کسب و کار شما هستیم .
09122432408 _ 09916300091 _ 09125916355
واتساپ
Wa.me/989300899160
کانال تلگرام
https://t.me/moshaverehsanati
اینستاگرام :
https://www.instagram.com/moshaverehsanati/
سایت :
https://moshaverehsanati.ir