رفتارهایی هستند که از سوی کارفرماها انجام میشود و باعث میشود انگیزه کارکنان به کلی از بین برود . این رفتارها بصورت ارادی و غیر ارادی هستند که انجام میشود ولی در هرصورت باعث باعث کاهش انگیزه کارکنان و پرسنل سازمان میشوند . اگر بخواهیم این عوامل را دسته بندی کنیم 7 عامل مهمتر از بقیه عوامل هستند که به شرح ذیل میباشد:
- استفاده از تنبیه و در نظر نگرفتن تشویق کارکنان
- آزادی عمل نداشتن کارکنان
- عدم توجیه کارکنان بابت کار
- رفتارهای ضد و نقیض با کارکنان و تبعیض قائل شدن
- بی مسئولیتی مدیریت و نداشتن چارت سازمانی مشخص
- نادیده گرفتن خطای کارکنان هنجارشکن
- اعتماد نداشتن به کارکنان و عدم تفویض اختیار
درکل باید در یک سازمان نظم و مقررات اصولی برقرار باشد تا بتوان انتظار یک نظام بهره ور را از آن سازمان داشت. سازمانی که چارت سازمانی مشخصی نداشته باشد و کارکنان و سرپرستان مسئول مستقیم خود را شناسایی نکنند و هر روز باید به یکنفر جوابگو باشند دچار سردرگمی شده و باعث میشود انگیزه کار کردن پایین بیاید . در برخی مواقع هم مدیران به کارکنان خود به چشم یک ربات نگاه میکنند و اجازه تفکر و ارائه نظر به کارکنان و حتی مدیران خود نمیدهند و اینگونه است که یک سازمان پرسنل خود را در سرنوشت و تصمیم گیری های سازمان دخالت نمیدهد. حال اگر در قبال انجام وظیفه سازمانی کارکنان , سیستم کنترلی و نظام تشویق و تنبیه نباشد که شاهد سازمانی با وضعیت آشفته و عدم بهره وری مناسب روبرو هستیم
البته که استفاده از سیستم تشویق و تنبیه هم یک اصولی دارد که باید رعایت شود وگرنه بجای آنکه بتواند کمک باشد برای پیشرفت کار میتواند باعث سقوط یک سیستم باشد . در سیستم تشویق و تنبیه سازمانی , باید استاندارهای کلی و محلی آن منطقه با توجه به شرایط موجود آن شرکت یا سازمان رعایت شود و تشویق و تنبیه نیز اگر قرار است اعمال شود بر اساس سیستم ارزیابی عملکرد انجام شود , اینگونه است که میتوان انتظار یک شرکت یا سازمان با بهره وری بالا را داشت.
بعضی مدیران با عدم توجیه کارکنان باعث کشته شدن انگیزه آنها میشوند, پرسنل باید نسبت به کاری که انجام میدهد توجیه باشد و حساسیت موضوع را درک کند و نتیجه خطا و نتیجه موفقیت را بتواند سازمان برای او ترسیم کند , هرچقدر این رابطه عمیق تر باشد , تاثیرگذاری آن نیز برای داشتن پرسنل باانگیزه بیشتر است .
برخی مدیران با رفتارهای ضد و نقیض خود عملا” انگیزه ای برای کارکنان خود نمیگذارند و در واقع مدیری که حرف و عملش یکی نباشد نمیتواند محرک خوبی برای انگیزه پرسنل باشد .
همچنین برخی مدیران و سرپرستان تولید بین کارکنان خود تبعیض ناروا قائل میشوند ,
چرا تبعیض ناروا ؟ مگر تبعیض روا هم داریم ؟
باید عرض کنم بله در موارد یکسان که کارکنان در شرایط یکسانی قرار دارند نقش مدیر در رعایت عدالت خیلی مهم است و اینکه کارکنان و پرسنل اگر حس تبعیض قایل شدن مدیر را متوجه شوند انگیزه ای برای کار کردن ندارند .
تبعیض روا و جایز , وقتی است که برخی کارکنان شما نسبت به بقیه کارکنان در جهت اهداف سازمان تلاش بیشتری میکنند , پس شما هم باید توجه بیشتری به آنها داشته باشید و در صورت توجه بیشتر علاوه بر اینکه انگیزه آنها نسبت به تلاش بیشتر حفظ میشود بلکه بقیه کارکنان نیز سعی میکنند با تلاش بیشتر بتوانند نظر شما را جلب نمایند و گزینه گرفتن پاداش و ارتقاء سمت و پست باشند.
برخی مواقع مدیران نسبت رفتارهای پرسنل خود بی تفاوت هستند و فقط نتیجه کار ها برای آنها مهم است , در این مواقع بعضی از پرسنل با رفتارهای ناهنجار خود باعث اذیت و آزار دیگر پرسنل میشوند و نبود نظارت کافی در این بین به گسترش رفتارهای نابهنجار کمک میکند و باعث کاهش انگیزه پرسنل و گاها” ترک سازمان میشود.
اعتماد به کارکنان و تفویض اختیار مقوله ای است که اگر بدرستی انجام شود میتواند باعث رشد یک سازمان شود و اگر بصورت اصولی انجام نشود میتواند یکی از عوامل کاهش راندمان کاری و بهره وری پرسنل باشد , چراکه با اعتماد مدیران میتوان به کارکنان انگیزه ای فراوان داد که کوه انگیزه باشند و برای سازمان عملکرد مفید داشته باشند یا اینکه بعنوان یک کارمند ماشینی از آنها استفاده نمود و دراینصورت باید به همان اندازه نیز از آنها توقع داشت .
ما در گروه مشاوره صنعتی آریانا میتوانیم شما کارفرمای محترم و مدیران شما را , در بهبود سیستم کاری در جهت افزایش بهره وری کمک نماییم و با عارضه یابی و سپس پیاده سازی سیستم ارزیابی عملکرد , شما را در رسیدن به شرایط ایده آل همراهی کنیم .
ما در گروه مشاوره صنعتی آریانا کنار شما هستیم تا با افزایش بهره و ری و راندمان تولید نسبت به کاهش هزینه ها و همچنین افزایش بهره وری کارکنان شما , شاهد رشد و شکوفایی هرچه بیشتر مجموعه شما باشیم.. به امید موفقیت و سربلندی برای همه تلاشگران عرصه تولید . moshaverehsanti.com
09122432408 _ 09916300091
واتساپ
Wa.me/989300899160
کانال تلگرام
https://t.me/moshaverehsanati
اینستاگرام :
https://www.instagram.com/moshaverehsanati/
سایت :
https://moshaverehsanati.ir